"ترجمه ی بخشی از مقاله ی دکتر داتیس خرازیان، متخصص طب کاربردی در زمینه ی بیماریهای خودایمنی"
لیست مواد غذایی مجاز برای خوردن
وقتی در مورد این رژیم صحبت به میان می آید؛ اولین چیزی که افراد میپرسند این است که چه میتوانیم بخوریم؟ در واقع شما به شیوه ای غذا خواهید خورد که افراد بسیاری در بیشتر مدت تاریخ بشریت میخوردند، غذاهای خیلی زیادی هستند که از کارخانه یا دامداری صنعتی نشات گرفته نمی شوند.
مسلماً اگر به هر کدام از این غذاها حساسیت غیر آلرژیک داشته باشید نباید بخورید چون فقط در این لیست نوشته شده است
1. بیشتر سبزیجات ارگانیک:
تا جایی که امکان دارد سبزیجات را متنوع انتخاب کنید و مطمئن باشید که همه ی طیف رنگها را در بر میگیرد؛ ریشه ی رازیانه، روکولا، کنگر فرنگی، مارچوبه، چغندر قرمز، برگهای سبز چغندر، بوک چوی، بروکلی، کلم پیچ، هویج، گل کلم، کرفس، پیاز کوهی، خیار، سیر، کیل، کلم قُمری، تره، کاهو، سبزی خردل، زیتون، پیاز، جعفری، تربچه، شلغم، موسیر، اسفناج، کدو حلوایی، سیب زمینی شیرین، یام (سیب زمینی هندی)، شاه بلوط، شاهی، کدو سبز، و غیره. سبزیجات خانواده ی چلیپائیان (بروکلی، کیل،) را دیگر برای عملکرد تیروئید بد نمی دانند.
2. گوشتهای با کیفیت: گاو، مرغ، گاومیش، بره، بوقلمون
بره، مرغ، بوقلمون بدون هورمون و آنتی بیوتیک را انتخاب کنید. مرغ حاوی امگا 6 زیادی است و باید بصورت متعادل مصرف شود؛ اگر بیشتر مصرف کردید، روغن امگا 3 زیادی بخورید تا جبران شود. (نسبت صحیح امگا 6 به امگا 3 را در بخش بعدی خواهید خواند. گاوی را انتخاب کنید که علفخوار، بدون هورمون و آنتی بیوتیک باشد. بهترین انتخابها، گوشت حیوانات علفخوار بومی و پرورش یافته در فضای باز است. دومین بهترین انتخاب، گوشت ارگانیک است. از مصرف گوشتهای حاوی آنتی بیوتیک و هورمون (در دامداریهای صنعتی) خودداری کنید.
3. امعا و احشا ( گوشت قابل خوردن قسمتهای اعضای داخلی حیوانات یا ماکیان): جگر، قلب، قلوه، زبان، آب استخوان
منبع غنی از مواد مغذی مثل ویتامینها، مواد معدنی، چربیهای سالم و آمینواسیدهای ضروری بدن است.
4. مواد غذایی سرشار از گلایسین:
مواد غذایی حاوی بافت پیوندی، گوشت اعضای داخلی (حیوانات یا ماکیان)، غضروف، پوست، آب استخوان را شامل میشود.
5. ماهی و آبزیان دریایی با کیفیت:
به دنبال ماهی کم جیوه و گرفنه شده از آب سرد ( اقیانوس ) باشید که میزان چربی زیادی داشته باشد.
اره ماهی، بیشتر ماهیهای تونا، و خال مخالی جیوه ی بسیار زیادی دارد
6. چربیهای با کیفیت و سالم:
روغن زیتون، روغن آووکادو، روغن نارگیل، مکمل های امگا 3 (کم جیوه)، ماهی چربِ آب سرد، چربیهای سالم حاصل از حیوانات علفخوار و پرورش یافته در فضای باز (مرتع یا علفزار).
7. بیشتر میوه های ارگانیک ( با شاخص گلایسمی پایین):
سیب، زردآلو، آووکادو، توت ها، گیلاس، گریپ فروت، لیمو، هلو، گلابی، آلو،
8. برخی قارچ های خوراکی: عموماً قارچ ها برای بیشتر افراد خوب هستند. هر چند، برخی افراد با مشکلات خودایمنی به قارچ تحریک کننده ی ایمنی مثل میتیک و بتاگلوکان گرفته شده از قارچ واکنش میدهند، بنابراین پاسخ بدنتان را بسنجید.
9. برخی مواد غذایی پروبیوتیکی و تخمیری: ساورکرات (کلم پیچ یا هویج و کلم پیچ تخمیر شده)، کیمچی ( سبزیجات تخمیر شده)، ترشی زنجبیل، خیار تخمیر شده، ماست نارگیل (بدون صمغ گوار)، کامبوچا، آب کفیر شیر نارگیل، مکمل ها، و غیره.
ممکن است لازم باشد خودتان درست کنید یا یکی از مارکهای موجود در بازار را تهیه کنید اما باید واقعاً تخمیر شده باشند و قند و افزودنی نداشته باشند. به علاوه لازم است در مورد مواد غذایی تخمیری بی هواری جستجو و تحقیق کنید. این نوع مواد غذایی تخمیری در ظرف های دربسته و محکم درست میشوند و هیستامین تولید نمیکنند، در حالی که مواد غذایی تخمیری هوازی (باز) که معمولاً در شیشه های معمولی درست میشوند هیستامین تولید میکنند که با بدن برخی افراد سازگار نیست. در واقع، بدن برخی افراد به هیستامین، واکنشهای حساسیتی مثل التهاب، ناراحتی گوارشی، و کهیر (دانه های پوستی) میدهد.
10. نارگیل: شیر نارگیل (بدون صمغ گوار)، آب نارگیل، سرکه ی آب نارگیل، سُس نارگیل، روغن نارگیل، خامه ی نارگیل حاصل از چربی روی سطح شیر نارگیل
توضیحات مترجم: خامه ی حاصل از چربی روی شیر نارگیل با خامه ی بدست آمده از خود میوه ی نارگیل تفاوت دارد. مورد دوم حاوی فیبر زیادی است و در واقع همان کره ی نارگیل است
تذکر: همه ی محصولات نارگیل حاوی فیبر اینولین زیاد و فایتیک اسید نسبتاً زیادی است که باعث ایجاد مشکلات گوارشی برای برخی افراد میشود. تا زمانی که بدانید سطح تحمل بدنتان چقدر است، در حد تعادل مصرف کنید.
11. گیاهان و چاشنی ها:
ریحان، گشنیز، دارچین، مریم گلی، سیر، زنجبیل، ترب کوهی، علف لیمو، جوز، نعناع، پونه کوهی، جعفری، رزماری، زعفران، میخک، نمک دریا، آویشن، زردچوبه
نکته ها : فلفل سیاه در مرحله ی معرفی قابل امتحان کردن است.
از نمک ید دار پرهیز کنید مگر اینکه دچار کمبود ید باشید.
12. سرکه ها:
سرکه سیب، سرکه انگور، سرکه باامیک، سرکه سفید، سرکه نارگیل،.
13. چای ها:
چای های سفید، سیاه، سبز، یربامیت
نکته: اگر دچار خستگی غده ی آدرنال باشید از کافئین پرهیز کنید.
14. سایر موارد: چای های گیاهی، خرنوب، چای رویبوس،عصاره شیرین بیان بدون گلیسیریزین (DGL)؛
نکته: ریشه ی شیرین بیان کامل (سفید رنگ) مجاز نیست، عصاره ی وانیل اگر پُخته شود مجاز است.
مواردی که باید در حد تعادل مصرف شوند: فروکتوز (موجود در میوه و سبزیجات نشاسته ای)، رب انار
مواردی که فقط هر ازگاهی (هر چند وقت یک بار) مصرف شوند: شیره ی افرا، شکر افرا، عسل، میوه خشک، خرما، شکر خرما، شیره ها، شهدها، نیشکر تصفیه نشده، شکر سرخ (خام)، شیره ی نیشکر تبخیر شده؛ تحمل شکر برای بدن هر کس متفاوت است؛ واکنش بدنتان را میتوانید در نظر بگیرید.
15. مباحث مبهم (به حساسیت های هر کس بستگی دارد)
حبوبات غلاف دار خوراکی مثل لوبیا سبز
دانه ی قهوه ی کامل در حد تعادل (هشدار: بسیاری از مارکهای قهوه ی فوری به گلوتن آلوده هستند.)
شکرها: برخی افراد نسبت به حتی مقدار کمی شکر، واکنشهای شدید دارند؛ واکنش بدنتان را بررسی کنید.
جلبکهای دریایی (سرشار از یُد): برخی بیماران هاشیموتو با یُد اضافی در رژیمشان مشکل دارند.
16. یک نکته در مورد اسیدهای چرب:
مصرف نسبت مناسبی از اسیدهای چرب امگا 6 به 3 برای به حداقل رساندن تورم در بدن ضروری است. مقدار زیاد اسید چرب امگا 6 بسیار التهاب زاست بنابراین این خیلی مهم است که برای جبران آن از اسید چرب امگا 3 به مقدار کافی استفاده کرد. میانگین نسبت امگا 6 به 3 در آمریکا تقریباٌ 25 به 1 است، این یعنی سطح التهاب بدن را به شدت بالا میبرد.
محققان توصیه میکنند نسبت اسیدهای چرب امگا 6 به 3 باید در محدوده ی 1:1 تا 4:1 باشد تا سلامت خود را تضمین و از بیماریهای مزمن پیشگیری کنید.
ترجمه ی بخشی از مقاله ی دکتر داتیس خرازیان، متخصص طب کاربردی در زمینه ی بیماریهای خودایمنی
Reference:
https://drknews.com/autoimmune-gut-repair-diet/
آدرس کامل مطلب:
http://danesh-khodimeni.blog.ir/1398/12/02/autoimmune-gut-repair-diet
توجه
در صورت تمایل به ذخیره کردن یا به اشتراک گذاشتن نوشته ها، ترجمه ها، مقاله ها، و هر آن چیزی که در این وبلاگ ثبت می شود؛ آدرس کامل سایت و سایر اطلاعات مربوط به آن اعم از نام نویسنده، مترجم یا گردآورنده، و منابع منتخب حتما ذکر شود؛ در غیر اینصورت، ی ادبی تلقی می شود.
مطالب ارائه شده در این سایت، صرفا جهت آگاه سازی شما از آخرین تحقیقات است و هیچ جنبه ی دیگری ندارد.
درباره این سایت